Goed hardhout is de basis voor een mooie braai, langdurige grill, slow cooking of voedselbereiding op een Kamado. Wij bieden daarom kwaliteit aan die je alleen in Zuid-Afrika kunt krijgen. Ons assortiment staat op deze pagina, het houtskool dat wij importeren is vervaardigd uit deze grondstoffen.

Sekelbos:

  • Brandbaarheid: Makkelijk (ook als kindling te gebruiken)
  • Hoeveelheid rook: Weinig
  • Kolenvorming: Na ca. 1 uur
  • Verbrandingswaarde: 5.500 Kcal
  • Vochtgehalte: < 1%
  • As: < 3%
  • Gem. temperatuur eerste 2 uur : 620 °C
  • Brandtijd: Meer dan 3 uur

De sikkelstruik is een kleine boom die in het zuidelijk halfrond van Zuid-Afrika voorkomt. Je vindt het in het ook in het noorden van Zuid-Afrika. Het is donkerrood van kleur en als het droog is, valt de bast er meestal helemaal af. De buitenkant rond de kern kan soms ook licht van kleur zijn. Omdat de boom niet erg hoog wordt heb je niet zo veel dikke stronken. Wij hebben deze wel, waardoor je dicht, zwaar hout in handen hebt dat mooie kolen maakt. Sekelbos brandt langzaam tot kolen, houdt de warmte lang vast en maakt mooie vlammen . Kortom, de perfecte basis voor zowel de sfeer als het braaien of barbecueën.

Kameeldoring:

  • Brandbaarheid: Vrij makkelijk (gebruik eventueel kindling)
  • Hoeveelheid rook: Weinig
  • Kolenvorming: Na ca. 45 minuten
  • Verbrandingswaarde: 7.600 Kcal
  • Vochtgehalte: < 1%
  • As: < 3%
  • Gem. temperatuur eerste 2 uur: 580 °C
  • Brandtijd: Meer dan 4 uur

Kameeldoring is mogelijk het meest populaire hout dat verkrijgbaar is in heel Zuid-Afrika. Het komt meestal uit de Kalahari, maar komt ook elders voor. Je herkent de kameeldoring aan de rode kern van het hout en de lichtere witte delen verder uit het hart.

Kameeldoring  is niet voor niets zo populair. Het brandt goed en als je het eenmaal in brand hebt en de kolen houden hun temperatuur aardig goed. De muskusachtige geur zorgt ervoor dat kameeldoring extra smaak geeft aan je wild-, rund- of varkensvlees tijdens het braaien.

Mopani:

  • Brandbaarheid: Vrij makkelijk (gebruik eventueel kindling)
  • Hoeveelheid rook: Weinig tot geen
  • Kolenvorming: Na ca. 45 minuten
  • Verbrandingswaarde: 7.600 Kcal
  • Vochtgehalte: < 1%
  • As: < 3%
  • Gem. temperatuur eerste 2 uur : 500 °C
  • Brandtijd: Meer dan 4 uur

Mopani bomen komen vooral in het noorden van Zuid-Afrika voor. Het lijkt erg op kameeldoring en is goed bestand tegen ongedierte, dus je hebt altijd stevige stukken om vuur mee te maken.

Mopani brandt vrij gemakkelijk, met voldoende vlammen om ook een mooi sfeervuur te maken.

Het is wat neutraler van geur waardoor het geschikt is voor al je voedsel dat je wil grillen, braaien, roken of barbecueën. Je kunt desgewenst dus altijd van je favoriete rookhout gebruik maken terwijl je veel minder kolen nodig hebt dan je voorheen gewend was.

Harde kool:

  • Brandbaarheid: Vrij lastig (gebruik kindling)
  • Hoeveelheid rook: Weinig tot geen
  • Kolenvorming: Na ca. 1,5 uur
  • Verbrandingswaarde: 8.200 Kcal
  • Vochtgehalte: < 1%
  • As: < 3%
  • Gem. temperatuur eerste 2 uur : 670 °C
  • Brandtijd: Meer dan 5 uur

Hardkoolhout wordt in het Engels niet voor niets loodhout genoemd. Het is een dicht, donker, massief hout dat ook wordt gebruikt voor meubels en spoorbielzen. In de natuur kunnen de bomen meer dan 1000 jaar oud worden. Omdat het hout zo dicht is, blijft het soms lang staan ​​nadat het is afgestorven. Het wordt vaak gebruikt in de wildernis om kampvuren te maken die de hele nacht moeten branden om wilde dieren weg te houden. Dit hout produceert de heetste kolen uit ons assortiment.

Opmerking: De vlammen zijn niet erg groot, maar het hout brandt lang. Niet bevorderlijk voor sfeervuur, maar perfect voor langdurig slow cooken of braaien. Je krijgt het moeilijk in brand omdat het een zeer dichte samenstelling heeft.

Gebruik je de kolen om te grillen of barbecueën? Roer er dan af en toe doorheen zodat de dikke aslaag eraf valt en de kolen meer hitte afgeven.

en_USEnglish